Het was onze eerste Dealerdag en wij vonden het een succes. Met dank aan alle deelnemers en iRoom’s international sales manager Mark van Zon! Tja, de files, en o wat een heerlijk weer voor de terugreis, maar locatie Zeilschool De Vinkeveense Plassen – en de saté – was wat ons betreft een blijvertje. Volgend voorjaar presentatie op het terras!

Na een welkomstwoord door Spark’s Ân Ho-Dac trapte Mark van Zon af met een introductieronde, waarbij meteen de aanwezige dealers werden betrokken. De meeste aanwezigen hebben ervaring met de iPad-docks van iRoom en men noemt zowel residentiële als commerciële toepassingen, veelal in combinatie met KNX. Weinigen kennen de iBezel en andere nieuwe producten van iRoom. Aan de hand van een uitgebreide Powerpointpresentatie kwam hier echter snel verandering in. (Links naar de Powerpoints onderaan deze post.)

iRoom
MarkvZ1
De geschiedenis en visie van iRoom kwamen allereerst aan bod. De Oostenrijkse firma streeft ernaar om wereldwijd het meest succesvolle en gewaardeerde merk voor tabletdocks te worden. Belangrijke factor in de positieve ontvangst van iRoom is dat de fabricatie in Oostenrijk plaatsvindt. Compatibiliteit met nieuwe modellen iPad en iPad Mini wordt zeer snel gerealiseerd, waardoor dips in de verkoop en doorstroom vrijwel niet bestaan. 95 procent van de iDock toepassingen is bovendien gericht op control-functionaliteit. iDock is een homebase, een product dat je offreert als oplossing voor een latent probleem: de controle over je domotica altijd op een veilige plek. Mark: “Een iDock zorgt voor de wowfactor die bij bijvoorbeeld je a/v-rack met versterker en matrix switcher ontbreekt.”

Alle iDock-features werden vervolgens benoemd. Bij de unieke manier van locken van de tablet stond Mark wat langer stil; in alle gemotoriseerde docks kan de lockingfunctionaliteit beveiligd worden. Met het nieuwe Q6 moederbord voor de iDocks maak je alle instellingen voortaan in de iRoom app. Gebruik met keypad en touchcode werd overtuigend gedemonstreerd. En de overzichtelijke interface van de app biedt meer mogelijkheden dan je zou verwachten. De aanwezigheid van de iPad in de iDock op afstand zichtbaar maken? Da’s handig bij installatie in vergaderruimtes of hotels, bijvoorbeeld!

Voor de lunch kwam verder de iRoom product range langs. De iBezel (iDock plus controlfuncties, met achtknops hardwired keypad), het Secured iDock met touchcode en keycard, het MiniDock (dat ook met manuele bediening wordt geleverd, maar dan niet te locken is) en het FixDock (ook voor Samsung Galaxy Tab). Vreemde eend in de bijt is de UniDock, een vaste en universele telefoonoplader die meteen enthousiast werd ontvangen.

MarkvZ2Na een vlotte en smakelijke lunch concentreerde Mark zich op de iBezel functionaliteit. De mogelijkheden van een hardwired keypad met dedicated functies naast de draadloze iPad control lijken eindeloos. De esthetische factor is niet gering: de iBezel vervangt desgewenst allerlei traditioneel schakelmateriaal. Een mooi verkoopargument! De iRoom software is open source, de API is beschikbaar en het aantal drivers voor toepassingen van externe partijen groeit gestaag. Dat er connectie mogelijk is met het eveneens Oostenrijkse Loxone ligt voor de hand, maar er zijn drivers beschikbaar voor AMX, Control4, Crestron, RTI, GIRA Home Server, Savant, BitWise en Key Digital Compass Control.

Natuurlijk is het van belang dat de backbox op de juiste wijze wordt gemonteerd. Mark kende de nodige indianenverhalen en ook een aantal aanwezigen had ervaring met gemankeerde installatie van de backbox, met alle toestanden van dien.

Mark blikte tot slot van zijn betoog in de nabije toekomst van iRoom: dit laatste kwartaal van 2015 realiseert het bedrijf volledige integratie met direct control (waarbij IP commando’s en strings dus “gecopypaste” kunnen worden, en macro’s uitgevoerd). Over de introductie van het nieuwe moederbord schreven we al en ook de mogelijkheden die de gloednieuwe iRoom iO83 Relay Card biedt hebben we uit de doeken gedaan. Maximaal drie iO83’s kun je aan je iBezel toevoegen – genoeg om ieder huis van elk gewenst bedieningsgemak te voorzien. Een tabletopdock met een universele Apple-connector staat op de rol voor begin 2016, de iTop genaamd. De discussie tussen de aanwezigen over of het keypad een ethernetaansluiting moet hebben of niet, gaf aan dat Mark hier genoeg interesse mee wekte.

Integra
Ân Ho-Dac introduceerde de huidige .7-lijn Integra-receivers. “Overbuilt by choice” heet het, en tsja, dat mag dan ook indrukwekkend zijn. De in de Powerpointpresentatie behandelde onderwerpen spreken vaak al voor zich.
An1
“Kunnen we niet op cursus om deze apparaten beter te leren kennen,” is op zeker moment de vraag, want het is iedereen in de zaal duidelijk dat Integra zijn receivers zo boordevol functionaliteit stopt, dat elke oplossing op voorhand aanwezig lijkt te zijn. Je moet ze alleen wel weten te vinden! Gelukkig is Spark’s huistechnicus Bernard Heijmans aanwezig om een groot aantal vragen te beantwoorden – zoals hij altijd klaar staat als het om service en uitleg omtrent onze producten gaat! Bernard kaart de problemen aan die spelen met het aanmeldprotocol bij sommige modellen receivers en geeft aan in direct contact te staan met Japan over een mogelijke firmware-update.

An2Enthousiast is men over het quick menu en de Front Panel Shortcuts (zie ppt Integra). Bernard benadrukte het belang van HDMI 2.0a voor de toekomst van met name beeldoverdracht. Aanwezige dealers meldden dat er vraag is naar 4K-a/v-installatie, dus HDMI 2.0a, 4:4:4 Ultra HD en HDCP 2.2 zijn hete onderwerpen in de .7-lijn van Integra. Iedereen besefte dat we ons hier in de voorhoede bevinden van wat er aan beeld en geluid geboden kan worden in de huiselijke omgeving, en dat we nog veel zelf zullen moeten ervaren voor alle antwoorden gegeven kunnen worden.

Naast de receivers kwamen ook nog kort enkele andere topproducten van Integra ter sprake, waaronder de ADM-30.1 tweekanaals eindversterker, de DHC-80.6 preamp (11.4 ch) en DBS-50.3 Blu-ray speler, die wij in de zomer uit de VS hebben gehaald.

Furman
bernard1
Bernard nam de aanwezigen vervolgens mee op een korte tour door de wondere wereld van de power conditioners van het Californische Furman. Afkortingen als SMP, EVS, LiFT, PF, SPR en DSBP waren na een kwartiertje gesneden koek en aan de enthousiaste reacties te merken zal een aantal modellen hun weg naar de eindgebruiker zeker gaan vinden. Met de BlueBOLT software en app maakt Furman het mogelijk om op afstand het systeem van de klant te checken of desgewenst te resetten, en ook dat was een feature die op instemming kon rekenen.

Sunfire
Over de subwoofers van Sunfire konden we kort zijn: je moet ze horen en voelen om de high-end specificaties op waarde te kunnen schatten. “Waarom heb je ‘m niet aangesloten?,” klonk het half gekscherend, half gemeend. Maar dat dat in een geïmproviseerde setting zoals het Strandhuis van Zeilschool De Vinkeveense Plassen niet te realiseren is vond men wel begrijpelijk.

Bij het afsluitende drankje kregen we de nodige tips en verzoeken voor een volgende Spark Dealerdag, en die nemen we zeker mee in onze planning. We hebben er nu alweer zin in!

Meer info vind je als vanzelfsprekend op onze merkenpagina. En blader gerust nog eens door de Powerpointpresentaties van deze eerste Dealerdag:
ppt iRoom
ppt Integra
ppt Furman
ppt Sunfire