In Nederland spreken we over domotica, in Engeland en de Verenigde Staten over integrated systems. Waar beide termen voor staan is dit: het leven in en rondom de woning met elektrotechnische oplossingen vergemakkelijken en zo comfortabel mogelijk maken.

TECHNIEK IN DIENST VAN COMFORT

Spark verzorgt de integratie van de verschillende elektronische systemen die hiervoor zorgdragen. Techniek hoort ‘onder de motorkap’. Met andere woorden, u hoeft uw machinekamer niet te zien om toch zorgeloos van de zegeningen van de techniek te kunnen genieten. Techniek moet intuïtief werken in dienst van de klant. Het licht aandoen wanneer je thuis komt wordt vervangen door een vooraf geprogrammeerd scenario. Eén druk op de knop en de gewenste verlichting – al dan niet gedimd – gaat aan, met desgewenst een muziekje op de achtergrond.

SPARK = EENVOUD

Installateurs en architecten hebben soms nog wat last van koudwatervrees waar het de toepassing van domotica betreft. Wij van Spark vinden dat jammer, want voor ons is eenvoud het uitgangspunt: gebruikersvriendelijke toepassingen zonder ingewikkeld programmeerwerk. Dealers die starten met installatie van de systemen die Spark levert krijgen assistentie van onze deskundigen. Spark beschikt bovendien over een database aan protocols om verschillende merken apparatuur met elkaar te laten communiceren. Deze zeer gerichte kennisoverdracht zorgt ervoor dat onze dealers in technisch opzicht in no time onafhankelijk zijn.

HOE ZIT HET MET DIE COMMUNICERENDE APPARATUUR?

Integratie gebeurt idealiter door het aan elkaar koppelen van audio, video en verlichting. Veel merken spreken echter wel van het integreren van systemen, maar maken in de praktijk gebruik van stand-alone-systemen met eigen standaarden. Het gevolg is dat verschillende apparaten een andere taal spreken of andere instellingen behoeven. Bovengenoemde communicatieprotocols zijn daarbij essentieel. In het streven om te komen tot een domoticastandaard heeft het KNX-systeem de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. KNX heeft als groot voordeel dat zij universeel is; alle producten die aan deze norm voldoen, zijn onderling uitwisselbaar en koppelbaar.

Veel belangstelling hiervoor is er van de koepelorganisaties in de zorgsector en de installatiesector, respectievelijk Arcares en Uneto-VNI. Momenteel wordt KNX vooral toegepast in de zorg, door woningcorporaties en bij grote woningbouwprojecten. KNX wordt onder meer toegepast voor het regelen van verlichting, verwarming, zonwering en ventilatie.

Inmiddels zijn er voor thuistoepassingen ook KNX-koppelingen gemaakt met multiroom-audioproducten van het Amerikaanse, door Spark gedistribueerde ELAN. Talloze merken voeren KNX-producten, waaronder grote Europese namen zoals Jung, ABB en Gira. Dat leidt tot voorheen ongekende mogelijkheden. Bent u nieuwsgierig wat domotica voor u kan betekenen, aarzelt u dan niet om met ons contact op te nemen via het contactformulier rechts op de pagina.