Spark Custom Electronics was in 2018 als één van twintig partijen betrokken bij de verbouwing van een Noord-Hollands stadsmonument. De stijlvolle, moderne uitbreiding van de negentiende-eeuwse woning omvat onder andere een binnenzwembad en een thuisbioscoop. Spark ontwierp voor beide ruimtes plus de keuken het audioplan, leverde de benodigde apparatuur en droeg zorg voor de technische afstelling.
Dat alles natuurlijk op proactieve wijze; er kan van tevoren heel veel worden bedacht, maar het gebeurt zelden dat een project daarmee meteen perfect is. En perfectie was hier het streven. De opdrachtgever (die om privacyredenen niet met name genoemd wil worden) noemt zichzelf namelijk een gepassioneerd bioscoopliefhebber. Hij liet zich op de ISE in de RAI in Amsterdam voorlichten over techniek en akoestiek en de vele mogelijke paden naar het gewenste eindresultaat. Op de ISE viel meteen al de beslissing om de bioscoop in te richten rond een 4K-projectiescherm, met projectie afkomstig van de VPL-VW1100ES projector van Sony. Een 21:9 scherm van ScreenExcellence dat voldoende geluid doorlaat was ideaal bij het berekenen van een Dolby Atmos ‘object based’ surroundopstelling.
Stappen we de bioscoopruimte binnen, dan staan we in klassiek rood, hoogpolig tapijt. De architect had een gietvloer en losse vloerkleden gesuggereerd, maar daar was geen denken aan – dít is hoe een bioscoop eruit hoort te zien. Matzwarte wanden en plafond, twee luxe bioscoopfauteuils, twee hockers en een bijzettafel. In de hoeken van de ruimte, op de vloer onder het scherm, twee XTEQ12 subwoofers van Sunfire, de 12 inch modellen met een 3000 watt Tracking Downconverter versterker aan boord, uitgevoerd in zwarte pianolak. Draaien we ons om dan zien we dat de achterwand van de ruimte in drieën is verdeeld. De entree is rechtsachter en een imposant 19 inch rack – waarover zo meer – straalt koel in de linkerachterhoek. Beide hoeken zijn aan het oog te onttrekken door middel van zware zwarte gordijnen. De wand achter de fauteuils is in het midden bekleed met diffusers, met aan weerszijden twee Sunfire CRM-2 luidsprekers. De afkorting staat voor Cinema Ribbon Duo en met hun 400 watt zijn het ware krachtpatsertjes, met een 6 inch ribbon tweeter voorop en twee 4,5 inch woofers aan beide zijden.
Het Dolby Atmos-plaatje
Op de zijwanden van de ruimte bevinden zich ter hoogte van de oren twee verwante Sunfire-modellen, en wel de CRM-2BIP, ofwel Cinema Ribbon Bi-pole Surround luidsprekers. Ook zij leveren 400 watt, maar anders dan de CRM-2 hebben ze in het midden een 4,5 inch woofer en op de schuine zijden twee 6 inch ribbon tweeters. Verscholen achter het projectiescherm bevinden zich drie Sunfire CRW-3C luidsprekers; twee ervan staan rechtop links en rechts en één ligt horizontaal als centrale luidspreker. Deze Cinema Ribbon Trio In-Wall Center Channel luidsprekers hebben elk maar liefst vier 4,5 inch woofers en (midvoor) een 6 inch ribbon tweeter aan boord. Om het Dolby Atmos-plaatje compleet te maken moeten we natuurlijk nog naar boven kijken, waar we vier stuks Profile AIM8 Three Series 2 luidsprekers van het merk SpeakerCraft gemonteerd zien in het plafond.
Deze 11.2 luidsprekeropstelling wordt aangestuurd door Integra’s vlaggenschip, de DRC-R1. Deze netwerk a/v voorversterker is gekoppeld aan maar liefst drie eindversterkers, eveneens van Integra: de DTA-70.1 (9 x 220 watt, THX-gecertificeerd), en speciaal voor de Dolby Atmos-kanalen, tweemaal de ADM-30.1. In het 19 inch rek bevinden zich verder twee BluRay-spelers, te weten de Integra DBS-30.3 en de UHD9000 van Panasonic. Een Niles SI-1650 zestienkanaals eindversterker is het werkpaard voor de multiroom audiodistributie naar keuken, fitnessruimte, wellnessruimte en zwembad. Hij krijgt zijn input van diverse Sonos mediaspelers onder in het rek. Om elke hapering, schommeling of vervuiling in de stroomtoevoer op te vangen zijn twee apparaten van Furman toegevoegd: de Elite-16 PF E i 16A Home Theater power conditioner en de Elite-10 E i 10A Home Theater power conditioner.
Naturelle geluidsbeleving
Ook voor ons van Spark Custom Electronics is het elke keer weer een verrassing als een dergelijk gedroomd ontwerp tot leven komt. Natuurlijk weten wij waar deze apparatuur voor staat, we trekken graag alle termen als “hoogwaardig”, “ongeëvenaard”, enzovoorts uit de kast. We hebben zelf HDMI-bekabeling gelegd die 18 Gigabit per seconde kan verwerken en ook op 60Hz het 4K-signaal doorgeeft van de bron via de Integra DRC-R1 naar de projector. Maar daadwerkelijk in zo’n voltooide ruimte gaan zitten en de bioscoopervaring over je heen laten komen, dat is onbeschrijflijk. We mochten genieten van een selectie aan film- en concertmateriaal in formaten van Full HD tot 4K Ultra HD, en waren diep onder de indruk van beeld- en geluidskwaliteit. Het was niet alleen het surroundgeluid van de luidsprekers en subs dat verbaasde, het was de combinatie met perfect geplaatste diffusers en schermen voor absorptie en reflectie die voor een zeer naturelle geluidsbeleving zorgde. Een paar minuten audiodynamiek waren voldoende om te beseffen dat de ruimte akoestisch geen enkel effect toevoegt. Het gevolg? Je hoort een soundtrack zoals die oorspronkelijk bedoeld is – en dat is met name in het geval van een Dolby Atmos-productie ronduit spectaculair.
We bekijken graag nog even “onze” andere locaties in de woning. SpeakerCraft zien we terug in het plafond van het binnenzwembad. Om precies te zijn: de Profile AIM7 Three luidsprekers, in aluminium – waterbestendige – uitvoering, natuurlijk; twee boven de whirlpool en vier boven de lange kant van het 15 meter lange zwembad (en een Profile AIM 7 DT Three – het dual tweeter model – in de wellnessruimte). Als er muziek boven het zwembadwater klinkt, valt op hoe rustig het geluidsbeeld is. En dat in een ruimte met zoveel harde oppervlakken. Niet alleen het geluidsabsorberende materiaal dat netjes verborgen is achter een strak doek boven de whirlpool is hier debet aan. Het toch flinke vermogen van de Niles SI-1650 eindversterker levert geen enkel probleem op voor de Profile AIM7 Three luidsprekers, zodat elke stress in het geluid achterwege blijft. De eindversterker zorgt bovendien voor equalisatie van de signalen, zodat het geluid zo optimaal mogelijk wordt weergegeven in de diverse ruimtes.
Napratend in de woonkeuken, onder nog enkele plafondluidsprekers van SpeakerCraft, passeren de verbouwingswerkzaamheden de revue. Voor de bioscoop waren uiteindelijk tien bedrijven in touw om isolatie, akoestisch materiaal, projector, projectiescherm, versterking, de patchkast, gordijnen, stoelen, airconditioning (geautomatiseerd op basis van continue CO2-meting in de bioscoop) en zo nog wat zaken, naar wens uit te rollen. Veel werk? Ja. Hoofdbrekens? Ook. Het resultaat? “Dat je zelfs voor journaal en reclame het liefst in je bioscoop zit.”
Missie geslaagd!